Loading...

Geniet van het Lauwersmeergebied

De voormalige Lauwerszee, nu het Lauwersmeer. Tot 1969 was dit gebied zout water en kende het eb en vloed tot aan Zoutkamp. Toen in 1969 de afsluitdijk bij Lauwersoog kwam heeft de natuur in dit gebied zich prachtig ontwikkeld. Nu is het genieten van alle mooie wandel- en fietspaden, uitkijktorens en alle faciliteiten die de omgeving te bieden heeft. De route in de grensstreek van Groningen en Friesland voert je door het unieke en prachtige nieuwe landschap van het Nationaal Park. Bovendien passeer je het natuurgebied de Marnewaard, langs de vissers- en recreatiehaven van Lauwersoog, Zoutkamp en door het waterrijke recreatiepark Esonstad nabij Oostmahorn.

Bij het horen van de naam Lauwersmeer, de wildernis op de grens van Groningen en Friesland, beginnen vogelkenners al te watertanden. In dit gebied van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Vergeet niet dat er  ook zeeën van orchideeën bloeien, er vossen leven en er Schotse hooglanders en konik-paarden grazen op dit vroegere stukje zeebodem.


Wandelkaart

Bij aanmelding voor het Rondje Lauwersmeer ontvang je een wandelkaart van de omgeving met POI’s op de route. Meerdere dagen lopen? Bekijk de arrangementen voor overnachtingen van onze deelnemers!

stempellocaties

Bij elke deelnemende ondernemer kun je een stempel krijgen voor op de stempelkaart. Per plaats rondom het meer moet je minimaal één stempel halen. Bij een volle kaart stuur je deze in voor een medaille en certificaat!

Aanbiedingen

Een stempel halen en gelijk een kopje koffie drinken, een bezoek brengen aan een museum of deelnemen aan een activiteit? Veel deelnemende ondernemers hebben kortingen voor wandelaars van het Rondje Lauwersmeer.

Wandelapp

Als deelnemer aan het Rondje Lauwersmeer krijg je toegang tot onze wandel app. Hier staat de route op met alle toeristische, recreatieve en culturele hoogtepunten. Bij elke locatie wordt extra informatie getoont in de vorm van tekst, foto’s of filmpjes.

De app is gratis in gebruik voor deelnemers van het Rondje Lauwersmeer. De route kan ook offline gebruikt worden. Bij aanmelding krijg je een QR code om de app te downloaden en de route in te laden.

Aanmelden en Openingstijden

Het Rondje Lauwersmeer is geopend van 1 mei tot 1 september. Uiteraard mag je ook buiten deze periode de route lopen maar dan zullen veel faciliteiten en stempellocaties gesloten zijn. Let altijd op de plaatselijke openingstijden van de locaties waar je langs wilt.

Na aanmelding op deze website ontvang je een welkomst e-mail met een QR code. Je kunt deze QR code bij één van de startlocaties laten scannen en dan krijg je daarvoor de stempelkaart, wandelkaart en de eerste ansichtkaart van die locatie.

De stempelkaart is twee jaar geldig.

Ansichtkaarten

Sterrenbeelden en vogels zijn de kernkwaliteiten van het Lauwersmeer

Elke stempellocatie heeft een van de symbolen die het Lauwersmeer uniek maken geadopteerd. Of dit nu een sterrenbeeld is dat in het Dark Sky Park te zien is, of een van de vogels of unieke activiteiten. Van elk van deze unieke items is een ansichtkaart gemaakt. Bij het stempelen ontvang je deze ansichtkaart kosteloos, om te kunnen versturen naar vrienden of familie. Zo laat je aan anderen zien hoe mooi het gebied is. Of je spaart deze ansichtkaarten voor je eigen plakboek!

Kenmerken

Openingstijden

Het Rondje Lauwersmeer is geopend van 1 mei tot 1 september.

Route

Afstand: De route is ca 43 kilometer.

Aanduiding: De route volgt reguliere fiets- en wandelknooppunten van Rondje Lauwersmeer

Type: Recreatief, fiets- en wandelpaden

Toegankelijkheid

De route is geschikt voor rolstoelen.

Startlocaties

Alle startlocaties staan op deze website. Check voordat je gaat lopen de actuele locaties die deelnemen en check hun openingstijden!Deelnemen aan het Rondje Lauwersmeer

Meld je via deze website aan voor het Rondje Lauwersmeer en krijg een korting op deelname.

22,50 10,50

Introductieaanbieding 
Geldig tot en met 2022

  • Wandelkaart
  • Stempel en kortingskaart
  • Gebruik van de app
  • Ansichtkaarten bij de locaties
  • Medaille na afloop